Vad tänker du på när du hör ordet rikedom? Forbes uppdaterade lista över de mest förmögna i världen? Grannens större hus och nyare bil? VD´n på företaget du arbetar för? Film- och musikstjärnor, eller våra största idrottare och atleter?
På ett sätt är kanske alla dessa människor rika, ur ett ekonomiskt perspektiv.
Men rikedom eller ”att vara rik” är så mycket mer än bara pengar. Nedan tänker jag skriva om sex olika rikedomar som alla är mer eller mindre viktiga beroende på vem du är och vart du är i livet. Tänk dig att du har dessansex dörrar att välja mellan. Under ett dygn är det svårt att att hinna med alla dörrar och nyckeln är att optimera de dörrar som är viktigast för dig just nu. Men helst utan att försaka någon av de andra dörrarna helt. Kan man hitta en balans går det att över tid få ut så mycket man kan bakom varje dörr.

Pengar
Pengar är den enklaste formen av rikedom men kan också vara den som tar över och gör att du glömmer bort att besöka de andra dörrarna under livet.
Pengar är enkelt för att det går att se eller ta på.
- Hur mycket tjänar du om året? 500 000:-
- Hur mycket kostade ditt hus? 5 000 000:-
- Hur mycket är din aktieportfölj värd? 1 000 000:-
Det finns listor på rikast i världen, rikast i landet eller rikast i kommunen som går att få tag på med några klick. Det går att kolla var en enskild person tjänar om året. Pengar är den enda formen av rikedom där du kan titta på din grannes hus och tänka ”Han/hon är rikare än mig”
Det är som en resultattavla för ett spel som aldrig tar slut.
Undermedvetet blir pengar en tävling. Vi vill slå våra grannar eller jämnåriga genom att tjäna mer, ha finare bil, större hus eller vad som helst så länge vi kan mäta det.
Vad vi missar längs vägen är att efter en viss gräns är pengar inte ett bra mått på rikedom. Vi mår såklart inte bra av att vara fattiga eller känna en stress över pengar, men ganska fort efter att vi får mer pengar så avtar tillfredsställelsen och kan till och med få oss att känna oss ännu mer fattiga. Mer om det längre ner..
Vi förväntar oss att tillfredsställelsen av mer pengar ser ut så här:

Men i verkligheten ser det ut så här:

Det finns många olika studier på korrelationen mellan inkomst och lycka men enligt ekonomiprofessorn Micael Dahlén så planar lyckan ut avsevärt efter att du tjänar ungefär som median. Här förklarar han närmre.
Det betyder inte att du inte kan bli lyckligare om du tjänar ännu mer, men den faktiska lyckan för varje tusenlapp i ökning faller till nästan noll i värde.
Om du tänker efter. Mer pengar har en stor inverkan på din livsstil när din inkomst är låg. Det blir lättare att betala hyra. Du får ett annat skyddsnät. Du har råd med en semester eller två.
Men när din inkomst fortsätter att öka kan du egentligen bara köpa större hus, snyggare bilar, dyrare luncher och bättre kläder. Du spenderar bara mer pengar på mer påkostade uppdateringar av din nuvarande livsstil. Om du kan betala dina räkningar, spendera pengar på upplevelser och spara/investera resten, är du på en väldigt bra plats. Allt annat är extra.
Och som jag nämnde tidigare finns faktiskt en negativ sida av att få mer i inkomst eller öka din förmögenhet.
Some luxuries won’t make your life any better, but losing them after having experienced them will certainly make your life worse.
– NASSIM TALEB
Miljonär innan 30 sa det i en intervju av Olle Qvarnström för någon vecka sedan – ”Utmaningen som jag sett är att man sakta men säkert vänjer sig vid högre och högre belopp och “ankrar” denna nivå som det nya normala. Sen när börsen går ner 10% från ATH känner man sig helt plötsligt inte alls speciellt rik, även om portföljen är flera miljoner större än för tre år sedan.”
Hur många timmar måste du lägga på att få din förmögenhet att växa från 10 000 till 100 000? 1 000 000? 10 000 000? Vad måste du offra för att att ta dig dit? Kommer det någon gång kännas som att du kommit i mål eller kommer du bara flytta målstolpen längre och längre fram hela tiden?
Är det verkligen ett spel som du vill vinna?
Kunskap
Kunskap kanske inte är riktigt så stark eller hör till de andra rikedomarna men jag tycker ändå det är en form av rikedom.
Precis som pengar är kunskap en form av rikedom som man samlar på sig, men skillnaden är att du inte kan jämföra kunskap från person till person. Visst, du kan säga att en person har mer kunskap än en annan inom ett visst område och att vara ”allmänbildad” är viktigt för många, men kunskap är en samlad form av allt du lär dig genom livet.
När du investerar och går på nit efter nit ökar du din kunskap. När du lagar en maträtt om och om igen ökar du din kunskap. När du börjar skriva, pratar med dina vänner, eller spelar ett parti TP ökar du dina kunskaper. Hela tiden blir vi rikare på kunskap utan att tänka på det och visst känns det bra?
Du får kunskap när du bygger upp din egen kompetens och du får sen pengar när du utnyttjar denna kompetensen för att hjälpa andra.
Men kunskap är inte bara ett verktyg som används för att utbyta tjänster eller öka sin inkomst, kunskap är viktigt i sig. Du ska inte ”bara” söka efter mer kunskap för att hjälpa dig att nå ett annat mål. Kunskap är ett viktigt mål i sig och får oss att känna tillfredsställelse.
Samla på dig kunskap inom de områden du själv tycker är intressanta och precis som med pengar, jämför dig inte med andra.
Tid
Till skillnad från pengar så kan inte tid visa upp sitt värde. Tiden visar inte några dyrbara ägodelar eller höga löner. Tiden är så nonchalant att du knappt ser den alls. Om pengar visar sig bäst genom materiella ting så visar sig tiden bäst genom ingenting. Eller något sådant..
Pengar visas på en resultattavla för världen att se, jämföra och ibland dyrka. Men tiden mäts på ett timglas som ingen, inte ens du kan se. Pengar klättrar högre när vi tjänar mer, men tiden tickar långsamt neråt och försvinner utan att vi märker det. Du är mest ”tidsrik” när du har som minst med pengar.
Och Inte förens något händer eller vår tid börjar ta slut märker vi av att tiden finns.
En klassisk jämförelse är frågan om du skulle vilja byta ut Warren Buffetts pengar mot din tid? Jag tror alla svarar nej på den frågan. Skulle du däremot fråga Warren Buffett (92 år) om han hade bytt ut hela sin förmögenhet mot att bli 25 år gammal igen hade utan att tveka svarat ja. Eller en lite yngre Bill Gates (67 år). Han är i skrivande stund god för 104 miljarder dollar men hade nog också bytt ut varje öre mot att få mer tid.
Pengar har teoretiskt sätt en obegränsad uppsida så Bill Gates förmögenhet skulle kunna vara värd 300 eller 500 miljarder dollar om tjugo år.
Men för tid är det tvärtom. Det finns en gräns för vår tid och till skillnad från våra pengar som i allmänhet ökar när vi åldras, minskar vår tid. Du kan inte köpa mer av det och du vet aldrig hur mycket tid du har kvar. Förhållandet mellan pengar och tid ser ut ungefär så här:

När rikedom mäts i tid är du som ung rikare än vad du någonsin kommer vara.
Precis som syre ignorerar vi tid när vi har mycket av det men vill desperat ha mer när det börjar ta slut. Om du spränger alla dina pengar kan du tjäna mer. När din tid tar slut är det slut.
Hur mycket är din tid värd?
Klockan tickar.
Relationer
Ska vi vara riktigt ärliga så spelar ingen av de andra rikedomarna någon roll om vi inte har relationer. Vad är det för mening att ha en massa pengar om du inte kan dela det med någon?
Hälsa och tid är såklart bra att ha oavsett, men vad är det för mening om du inte får spendera din tid med någon? Eller använda din starka hälsa till att uppleva något med någon annan? Kunskap är bra men den används bäst när du kan dela den med andra.
Vi är sociala varelser och relationer är avgörande för själen och vårt psykiska välmående. Faktum är att brist på sociala interaktioner är en av de största orsakerna till den psykiska ohälsa som världen lider av. Vi behöver andra som vi kan skratta och gråta med. Utbyta drömmar, berättelser och rädslor. Älska och bli älskad. Bli kär och falla ur kärleken. Skapa nya minnen.
Varje liten sak vi gör kommer tillbaka till relationer.
Ett liv som är rikt i alla andra avseenden men bristfälligt i relationer är i bästa fall ihåligt och i värsta fall deprimerande. Vad är poängen med att ha hela världen om du inte har någon att dela den med?
Hälsa
Personligen är jag just nu i en situation där hälsa betyder allt. Självklart spelar alla rikedomar roll även om jag är sjuk men utan hälsan betyder de andra inte så mycket. Har jag inte hälsan kan jag inte umgås med mina nära så som jag vill. Jag kan inte använda mina pengar för att bli frisk. Kunskap behöver jag inte för allt det lämnar jag åt läkarna och sjukvården. Tid är ungefär som hälsa men utan hälsan spelar tiden inte lika stor roll längre.
Vi tänker sällan på hälsan medan vi har den. Och när vi är unga tenderar vi att ha en bra hälsa. Även om vi äter skit, dricker alldeles för mycket alkohol och knappt behöver träna så mår vi över lag bra och kan studsa tillbaka snabbt när vi tappat det.
Men besluten vi tar över tid är precis som din avkastning. Om du investerar 2000:- extra per månad kanske du inte ser någon skillnad under de första åren, men du kommer se en stor skillnad om trettio år.
Det blir en snöbollseffekt och detsamma gäller för hälsan. Om du fattar dåliga beslut i din ungdom och fortsätter med det in i ditt vuxna liv kommer hälsa och välbefinnande till slut svika dig.
När du blir äldre bleknar ditt utseende, du blir svagare, din ämnesomsättning saktar ner och dina potentiella hälsoproblem blir allvarligare. Vid denna tidpunkt börjar de beslut du tidigare har fattat för din hälsa att göra betydelse.
När hälsan sviker är det allt du kan tänka på.
Konfucius uttryckte det bäst när han sa: ”En frisk man vill ha tusen saker, en sjuk man vill bara en.”
Hälsans största värde är valfriheten den ger dig.
När du är frisk och pank har du en hel värld av alternativ. Om du är sängliggande och rik, vad är poängen? Vad hjälper en miljard kronor om du inte kan njuta av det?
Upplevelser
Vi har turen att leva i en tid där upplevelser är mer tillgängliga än någonsin tidigare.
Du kan resa var som helst i världen för cirka 10 000:- på mindre än 24 timmar. Du kan lära dig allt, från främmande språk till nya recept i köket. Du kan träffa vem som helst och upptäcka vad som helst.
Vi är en av de första generationerna som inte behöver spendera hela dagarna med att tänka på överlevnad. Vi har mat, husrum, elektricitet, vatten och sjukvård. Vi kan istället fokusera på att bilda djupa relationer, utforska världen och ha kul.
Av de 100 miljarder människor som har vandrat på jorden så har vi bäst förutsättningar.
Vad är då bättre att spendera dina pengar, använda din tid, dra nytta av din kunskap, dra fördel av din goda hälsa och maximera dina relationer än att göra roliga saker med dem du bryr dig om?
I slutet av dagen är våra erfarenheter allt vi har.
Vissa upplevelser kostar pengar men de flesta upplevelser (som oftast är det vi uppskattar mest) kommer vi undan med ganska billigt. Såklart kostar långa och stora resor pengar men jag tycker inte de mest värdefulla upplevelserna definieras av vad de kostar. Jag minns inte vad de mest minnesvärda resorna jag gjort har kostat mig och det spelar ingen roll.
En natt tillbringad med kall öl, hög musik, en varm brasa och goda vänner är ovärderlig. (~300 KR)
En resa i Australien i tre månader med bara en ryggsäck och två vänner är ovärderlig. (~80 000 KR)
Av alla kompromisser man kan göra är att byta finansiell rikedom mot erfarenhetsmässig rikedom en som du aldrig kommer att ångra. Men missar du upplevelser för att du är ”för upptagen med jobbet” eller måste spara mer pengar är det sällan värt det.
Pengar är en oändlig resurs, men erfarenheter, liksom tid, har ett slut.
Föreställ dig att spendera 40 år på att minimera en högre form av rikedom (upplevelser) för att maximera en lägre form av rikedom (pengar), innan du spenderar dina senare år förgäves med att försöka återta de upplevelser du missat.
Målet är ett liv rikt på erfarenheter och tillräckligt med ekonomi.
I slutet av ditt liv, skulle du hellre vilja se tillbaka på roliga tider med dem du bryr dig om, eller kommer du att vara nöjd med att du inte ”slösade bort din tid och pengar” på sådana “löjliga saker” och faktiskt blev framgångsrik istället?
Så vilka dörrar är viktigast för dig just nu och vad gör du för att över tid hitta balansen och optimera vad som finns bakom alla?
Alla hör ihop och den ena blir fattig utan den andra.
Be kind!
/Tokyo
Fler inlägg med samma tema:
Släpp taget om dina investeringar (känslor)
Tankar om pengar vid ett cancerbesked
4 svar på ”Sex typer av rikedom”