Hur mår jag nu?
Jag ser positivt på livet. Varje dag är en ny dag att ta hand om så väl man kan utifrån de förutsättningar man har. Fysiskt är det i perioder tufft och de värsta dagarna ligger jag i sängen och halvsover hela dagen med medicin för att döva smärtorna. De bästa dagarna leker jag med mina barn och går ut och promenerar en lång runda. På de sämre dagarna vet jag att det kommer vända, biverkningarna blir gradvis bättre från den dagen man känner sig som mest utslagen och det är det som håller mig positiv och hjälper mig se framåt. Likadant tänker jag långsiktigt. När man blir sjuk får man (jag) en vilja och kämpaglöd i sig som aldrig funnits där innan och efter att chocken lagt sig börjar man orientera sig fram och hitta små delmål, men även mål längre fram som hela tiden återkommer för att behålla optimismen.
– Hur detta än slutar ska jag varje dag försöka göra det som känns bra och roligt för mig.
När livet ställs på sin spets suddas obetydliga saker ut. Man känner vad man tycker är viktigt och vad som ger en energi. Man märker vilka personer som verkligen betyder något och vilka vänner som är på riktigt. Man märker vilka intressen man vill behålla och lära sig mer om. Några saker som hela tiden hållit intresse och lågan uppe under denna tiden är ekonomi, börs och filosofi.
Börsen & Livet
Konstigt nog (eller självklart?) tänker man mycket på pengar när man drabbas av en livshotande sjukdom. Om ni vill läsa mer hur jag tänker angående just det så skrev jag om det i mitt första inlägg ”tankar om pengar vid ett cancerbesked”.
Min börsresa har varit skakig under året. Faktiskt redan från våren 2021 började jag göra en hel del misstag efter att ha fått hybris när allt bara gick upp.
Detta startade en ond cirkel som pågick en bra bit in under 2022 och de faktorer som påverkade mig och min portfölj mest negativt var:
- Belåning. Som tur väl är använde jag inte mycket av kreditlinan då jag i grunden är en försiktig general. Belåning är inget jag rekommenderar någon. Stay away! Om man inte bränner sig totalt så skapar det en onödig stress som kan få dig att fatta dåliga beslut.
- Stress. Jag kastade mig in i företag som jag läst på om i sammanlagt en förmiddag. Företag som skulle revolutionera världen och uppsidan var i princip obefintlig. Jag skulle överavkasta allt och alla.
- Risk. Istället för att skydda nedsidan började jag tänka hur jag kunde maximera uppsidan.
Ångest och stress började ta över vilket resulterade i ett mönster där jag samtidigt som portföljen gick ner, tog mer och mer risk genom att investera i bolag som jag inte förstod. Känslan att vilja ta igen det jag hade ”förlorat” var stark.
Det här låter som typiska tankefällor för en nybörjare som vill tjäna pengar fort. Men det jag vill förmedla här är att det kan hända alla. Jag har investerat ”länge” och som jag nämnt ovan är jag ganska försiktig och tror inte alls på snabba pengar. Har aldrig gjort. Men med en börs som bara går uppåt, tillsammans med jämförelsen med andra på finanstwitter, gjorde det att hjärnan spelade mig ett spratt. Jag drogs med i hybrisen tillsammans med många andra och är glad att det inte blev värre än vad det blev.

Jag förstår att precis som livet kräver aktiemarknaden ett livslångt lärande där man måste försöka behålla ödmjukhet och ett lugn genom hela processen. Men eftersom det inte ligger i vårt DNA är det lättare sagt än gjort. När vi blir pressade startar kortisolet pumpa och stressen tar över. Vi väljer mellan att Fly (sälj allt) eller fäkta (Slå tillbaka, öka risk, ta igen förlorat kapital) och även om vi vet om detta så tror jag det krävs att man utsätts för det några gånger innan man kan behålla just lugnet.
För mig gäller det att behålla det långsiktiga tänket och tänka tillbaka på denna texten nästa gång jag får hybris. För det kommer med all sannolikhet hända igen.
Twitter och andra sociala medier är bra för information och att interagera med andra personer med samma intressen, men det gäller att använda det på rätt sätt. Det är lätt att jämföra sig med andra och även tro på allt andra skriver så länge de låter tillräckligt övertygade. Personligen är jag bättre på att tänka själv än att argumentera med andra men märker också att bollande med andra får mig att se saker ur andra perspektiv. Jag får lätt tunnelseende om jag inte får prata om- eller skriva ner mina tankar.
Det är en anledning till att jag börjat skriva både för mig själv och publikt och jag önskar jag upptäckt detta tidigare.
En positiv sak med twitter är som sagt kontakten man får med andra människor. Senast idag pratade jag i telefon med en person jag skrivit en del med under hösten. En väldigt klok och sympatisk människa som ger mig mycket att ha kontakt med. vi pratade om allt mellan sjukdom, livet och aktier och jag är glad att jag vågade ta steget att ta kontakt.
Livet. Som tur är finns det fler rikedomar i livet än pengar. Jag läste något intressant om att man kan utgå från sex olika typer av rikedomar och enligt mig är minst fyra av dessa sex viktigare än pengar.
- Pengar
- Kunskap
- Tid
- Hälsa
- Relationer
- Erfarenheter
Det går att skriva mycket om varje punkt och det kommer kanske i ett senare inlägg. Här är det!
Men tänk ändå på de här olika rikedomarna. Det är en svår balans att hålla alla flytande och alla betyder olika mycket vid olika tillfällen i livet. I min situation just nu är hälsa utan tvekan nummer ett och det vill man gärna att det alltid ska vara. Att varje beslut du tar utgår i från din hälsa. Men riktigt så enkelt är det ju inte.
Mycket av det som berör ekonomi och börsen är sånt som också berör livet i övrigt. Man slängs mellan hopp och förtvivlan. Ibland är det kul och ibland vill man bara dra täcket över huvudet. Jag tror det gäller att acceptera dessa svängningar och veta om att när de kommer så får man försöka behålla lugnet, tänka hoppfullt och fokusera på det som är bra just nu. Vilket får mig att tänka på en annan sak jag läst en del om och nu börjar förstå på djupet.
Förväntningar. Jag tror det var Tom Magliozzi som skrev något i stil med ”Nyckeln till lycka är att ha låga förväntningar”. Två andra som pratar mycket om att denna inställning hjälpt dem genom livet är Morgan Housel och Charlie Munger som jag starkt rekommenderar att man studerar mer om. De har många kloka tankar om både ekonomi, investeringar och livet.
The first rule of a happy life is low expectations. If you have unrealistic expectations you’re going to be miserable your whole life. You want to have reasonable expectations and take life’s results good and bad as they happen with a certain amount of stoicism.
– CHARLIE MUNGER
Personligen har jag landat mellan balansen av låga förväntningar och hopp om framtiden. För även om man sänker sina förväntningar på livet så får man inte tappa tron på att allt kommer bli bra. Imorgon när jag vaknar och sätter fötterna på golvet ska jag försöka vara tacksam för att jag får uppleva en ny dag, vara nyfiken på vad dagen har att erbjuda och samtidigt hålla förväntningarna låga.
Ta hand om er!
Be kind!
/Tokyo