Alla har vi någon gång tvivlat på oss själva. Det är inget konstigt och kommer ofta fram när vi ska göra något nytt. När vi går utanför vår comfort zone.
Ofta är det i samband med något som känns spännande. Något du långt inne i dig själv känner att du verkligen vill. Därför är det bra om man kan jobba på sitt självtvivel för att förstå varför det uppstår och hur man ska tackla det för att våga göra det man vill.
Ibland kan de mest komplicerade känslorna brytas ner till enkla punkter och självtvivel är inte något undantag. Det finns tre punkter med misstag att tänka på kring självkänsla och tvivel.
Dessa tre misstag är enkla att skriva om men svårare att ändra på. Innan jag presenterar de tre misstagen får ni först en liten introduktion som är nödvändig eftersom den skingrar den vanligaste missuppfattningen vi har om självtvivel, och det är först efter att ha förstått det som de tre misstagen kommer ge mest värde.
Självtvivel handlar inte om jaget
Det sägs ofta ”du är din egen värsta fiende”, och detta är ett uttalande som framför allt kreativa älskar att slänga sig med. Logiken bakom detta är ungefär så här:
”Alla tvivel är interna kamper som föds inifrån. Det är trots allt ingen som säger åt dig att tvivla på dig själv utom du, eller hur? När du väl inser att du skapar din egen rädsla måste du ta dig ur den och besegra den där inre rösten som hindrar dig från att vara ditt bästa jag.”
Under denna motivering uppstår självtvivel som en mur du själv har skapat, och du själv måste möta. Allt börjar – och slutar – med dig.
Men verkligheten är långt ifrån det.
Tvivel uppstår bara för att vi lever i en värld där vi jämför våra egna framsteg med andras framsteg. När vi tvivlar på oss själva är det vi faktiskt ifrågasätter vår förmåga att möta förväntningarna på vad vi tror är möjligt. Våra förväntningar byggs av det som andra människor redan har nått, eller är nära att nå.
Vi skulle inte vara författare, investerare eller musiker om det inte fanns några författare, investerare eller musiker som visade kraften hos dessa former före oss. Det är därför gränsen mellan inspiration och tvivel kan vara liten. Exakt de människor som inspirerade oss att påbörja något kan också få oss att tvivla på oss själva när vi inte tror att vi når vad de har uppnått.
Så tvivel uppstår inte på egen hand. Det kommer till oss för att vi lever i en värld av andra som påverkar de förväntningar vi ställer på oss själva. Det är dessa vänner, inspiratörer och offentliga personer som motiverar oss att göra ett hårt jobb, men som också kan få oss att ifrågasätta vad vi gör när vi inte tycker att vi kan nå det som borde vara möjligt.
I slutändan handlar självtvivel mer om hur du ser på din relation med andra och mindre om kampen med dig själv. När vi väl kan förstå hur vår syn på andra påverkar vår känsla av framsteg så är vi bättre på att hantera självtvivel och rädsla.
Nu förstår du kanske mer om varför du tvivlar på dig själv ibland. Här är tre misstag som förklarar ännu djupare:
Misstag 1: Överskatta andra och underskatta dig själv
Detta är väldigt lätt att falla in i. När skillnaden på vad du gör och vad andra har gjort känns stor kommer det att kännas naturligt för dig att ifrågasätta dina framsteg.
Men denna skillnad bestäms av din uppfattning till dig själv i förhållande till andra, och inte vad som faktiskt är sant. Till exempel kan någon som du uppfattar vara långt före dig faktiskt tror att du har kommit längre än dem.
Anledningen till att detta händer har att göra med kreativitetens asymmetriska natur.
För varje sak som skapas finns det två motsatta sidor: en från betraktarens sida och en från skaparens sida.
Betraktaren kan bara se den färdiga produkten, resultatet som presenteras för allmänheten, och ser inte alla tidigare misslyckanden.
Det enda som betyder något för betraktaren är hur musiken låter, hur filmen flyter på eller hur spännande boken är. Allt är sömlöst, eftersom kvaliteten på slutresultatet är allt som betyder något.
Skaparens sida är dock en massa kaos som bara du själv som skapare måste få rätt på. Som skapare måste du gå igenom varje skrämmande steg i processen för att ta det lilla fröet i din hjärna till en idé och förvandla den till något du är stolt över och som du kan presentera för andra.
Varje steg i denna process är en övning för att bestämma vad som känns rätt och vad som inte gör det, när man ska ta kritik från andra och när man ska ignorera dem, när man ska gå vidare och när man ska börja om.
Vart och ett av dessa steg ger möjligheter för självtvivel att komma in och sätta stopp för allting.
Tvivel och osäkerhet är naturliga hinder för alla som gör något, men när vi ser andras arbete är det förtroende och färdighet vi ser. Detta beror på att vi alltid kommer att vara betraktare av andras verk, men den enda skaparen av vårt eget. Vi jämför hela tiden andras färdiga verk med vårt egna halvfärdiga kaos, och detta leder till att vi överskattar alla andras förmågor:
Samtidigt som vi underskattar våra egna.
Verkligheten är att alla andra tvivlar lika mycket som du, men du kan inte se det eftersom du inte lever i deras huvuden. Så det är för att vi inte ser skillnaden mellan att vara en skapare och en betraktare som vi skapar det självtvivel vi ibland känner.
Misstag 2: Avundsjuka
Avund är en komplicerad känsla som sitter djupt rotad i oss från överlevnad och sexuellt urval, men i livet är avund en olycklig egenskap som bara skapar negativitet.
Kreativitet handlar till stor del om gemenskap och kommunikation – även om det mesta av ditt arbete görs med bara dig själv har det ingen större inverkan om det inte delas med andra människor. Och det arbete du gör påverkas till stor del av andras infallsvinklar.
På grund av detta är avund en jobbig egenskap som hotar att förstöra känslan av gemenskap helt och hållet.
Tråkigt nog har avund har en tendens att bli som starkast bland människor du är närmast. Varför? För att avund kommer enklast bland människor som du lätt kan jämföra dig med. Så tyvärr är den starkast bland vänner och familj. Och svagast bland dem som kan vara enormt framgångsrika, men som är för långt borta från ditt sätt att leva.

Filosofen Bertrand Russell sammanfattar detta fenomen väl:
”Beggars do not envy millionaires, though of course they will envy other beggars who are more successful.”
Om misstag 1 skapar en skillnad mellan dig och andra skapare, förstärker misstag 2 den skillnaden genom att vända dig bort från de människor som betyder mest. I slutändan är allt vi har våra vänner och familjemedlemmar, men om du ser deras liv genom avundsjuka kommer du alltid att se dem som konkurrens snarare än inspiration och trygghet.
Det är här som självtvivel kan växa sig riktigt stor. Du tror inte bara att du underpresterar de förväntningar du har satt på dig själv, du kan inte heller hitta stöd hos dina närmsta för avundsjukan har tagit över.
Misstag 3: Att sluta
Att fullfölja något du verkligen vill med en stor dos av självtvivel är inte lätt. Det kan vara osäkerhet kring pengar, rädsla för förändring eller om du gör något kreativt är det oklart om det ens finns en publik för ditt arbete.
Det kommer att finnas ögonblick då det känns som att ingen bryr sig om vad du gör, trots all energi och ansträngning du lägger ner. Det kommer att kännas som att det enda svaret på ditt arbete är en en ekande tystnad, vilket gör att du ifrågasätter varför du överhuvudtaget har valt att lägga någon tid på det. Om du kombinerar detta med tron att alla är bättre än vad du är (misstag 1), kommer det kännas rationellt att sluta.
Denna tankefälla kommer gång på gång för att hindra människor från att utföra det de älskar och från att nå sin potential.
Men det är just bara det, en tankefälla.
Grejen med självtvivel är att det bara finns här och nu. Det kan inte föreställa sig någon form av framtid där resultaten växer över tid, där ditt självförtroende byggs upp med varje sak du gör och där din osäkerhet mjuknar när du tar dig framåt.
Istället tar självtvivel alla de frustrationer du upplever idag och gör att det känns som att saker alltid kommer att vara så här. Självtvivlet ser att du spenderade tio timmar på att göra ett blogginlägg som bara fem personer läser och kommer att övertyga dig om att varje enskilt inlägg du skapar efteråt kommer att få samma resultat.
Men så är det inte. Alla meningsfulla saker och karriärer tar tid att forma och utveckla, och den här typen av långsiktigt tänkande är något som vi alla har förmågan att förstå, men svårt att utföra. Och självtvivel är den stora boven i det, som får oss att tro att resultaten vi upplever idag kommer att fortsätta i evighet…

…när detta i verkligheten bara är en liten del av en mycket längre tidshorisont som ser ut mer så här:

När du gör något du verkligen vill måste du kunna byta kortsiktig besvikelse mot långsiktiga framsteg. Även om det kan känns fel att tänka så idag så kommer du märka skillnaden när tillräckligt med tid har gått så att du kan se hur långt du har kommit.
I mitt fall, när jag tvivlar på mig själv utifrån resultat just nu, försöker jag komma ihåg att jag måste se mina blogginlägg eller mina investeringar som ett långt lärande och försöka njuta av vägen mot målet.
För de flesta vet vid det här laget att målet aldrig är så bra som vi föreställer oss från början. Trust AND ENJOY the process.
När vi kan tänka på det vi gör idag som nödvändiga steg för framtiden, kan vi tysta vårt självtvivel.
Så där har du det – de tre enkla misstagen som föder självtvivel. De är inte så komplicerade men de har varit effektiva på att hindra oss från att utföra det arbete som betyder något.
Här kommer lite sammanfattning och tre saker att tänka på för att lyckas tysta det:
- 1. Sluta vara så hård mot dig själv. Lyft dig själv när du försöker. När du jämför dig med andra, kom ihåg att du ser deras färdiga produkt samtidigt som du själv känner det svåra av varje steg i processen. Det är inte en rättvis jämförelse, så använd den inte för att basera din bedömning om du gör ett bra jobb eller inte.
- 2. Gör dig av med avundsjuka och låt dig inspireras istället. Istället för att känna dig otillräcklig bland dina jämlika så måste du försöka se avund som den negativa känsla den faktiskt är och ersätta den med tacksamhet för dessa människor runt omkring dig.
- 3. Ignorera kortsiktiga resultat och spela det långa spelet. Om du har hittat något du älskar att göra är chansen stor att du vill stanna där länge, länge. Så även om du inte ser de resultat du vill ha idag, vet du att du sakta bygger något för framtiden.
Be kind!
/Tokyo